Strada Unirii Nr 5 0751 020 902 dragos@remedunirii.ro
7 semne pe care trebuie să le vedeți la un medic Gastroenterolog
Alegerea editorilor

Ce face un gastroenterolog și de unde știi când este timpul să vezi un medic gastro? Un gastroenterolog este un expert în sănătatea digestivă și probleme legate de stomac, intestine și intestin, dar include, de asemenea, o serie de alte organe legate de întregul tract digestiv. 

Se întâmplă multe între momentul în care mâncarea pătrunde în gură până când este excretată din corp ca deșeu. Ficatul, pancreasul, esofagul și stomacul joacă un rol în procesul digestiv. Uneori, modificările digestiei pot fi un răspuns minor la alimente noi, medicamente sau situații stresante. Anumite simptome pot indica ceva mai grav care trebuie verificat. De unde știți când să consultați un medic GI și când să lăsați simptomele să treacă? 

Este întotdeauna o idee bună să evaluați orice simptome noi. Unele necesită o atenție mai rapidă decât altele. Simptomele de mai jos necesită atenție imediată de la un specialist GI. Iată 7 semne de care aveți nevoie pentru a consulta un gastroenterolog:

Un nod în gât


Aproape toată lumea a avut dureri în gât și dificultăți la înghițire la un moment dat. Atunci când există o bucată care nu este însoțită de simptome de gripă sau răceală, ar putea fi o problemă digestivă. Dacă există durere sau aveți probleme la înghițirea lichidelor, programați o întâlnire cu un gastroenterolog. Ar putea fi un semn de ceva grav, inclusiv cancer esofagian. Păstrați note care descriu aspectul problemei și orice alte simptome care o însoțesc. Medicul GI va folosi toate aceste informații pentru a face un diagnostic precis.

Ce este un gastroenterolog?
Alegerea editorilor

 

Un gastroenterolog este un medic cu pregătire specială în gestionarea bolilor tractului gastro-intestinal și a ficatului.

Ce este gastroenterologia?

Gastroenterologia este studiul funcției normale și al bolilor esofagului, stomacului, intestinului subțire, colonului și rectului, pancreasului, vezicii biliare, căilor biliare și ficatului. Aceasta implică o înțelegere detaliată a acțiunii normale (fiziologie) a organelor gastro-intestinale, inclusiv mișcarea materialului prin stomac și intestin (motilitate), digestia și absorbția nutrienților în organism, îndepărtarea deșeurilor din sistem și funcția a ficatului ca organ digestiv. Include afecțiuni comune și importante, cum ar fi polipii de colon și cancerul, hepatita, refluxul gastroesofagian (arsuri la stomac), boala ulcerului peptic, colita, vezica biliară și boala tractului biliar, problemele nutriționale, Sindromul intestinului iritabil (IBS) și pancreatita. În esență,toată activitatea normală și bolile organelor digestive fac parte din studiul gastroenterologiei.

Instruire

Un gastroenterolog trebuie să finalizeze mai întâi o rezidență de medicină internă de trei ani și apoi este eligibil pentru formare specializată suplimentară (bursă) în gastroenterologie. Această bursă durează, în general, 2-3 ani, așa că, până la momentul în care gastroenterologii și-au finalizat pregătirea, au avut 5-6 ani de studii suplimentare specializate după facultatea de medicină.