Strada Unirii Nr 5 0751 020 902 dragos@remedunirii.ro

Ce este un gastroenterolog?

Ce este un gastroenterolog?

 

Un gastroenterolog este un medic cu pregătire specială în gestionarea bolilor tractului gastro-intestinal și a ficatului.

Ce este gastroenterologia?

Gastroenterologia este studiul funcției normale și al bolilor esofagului, stomacului, intestinului subțire, colonului și rectului, pancreasului, vezicii biliare, căilor biliare și ficatului. Aceasta implică o înțelegere detaliată a acțiunii normale (fiziologie) a organelor gastro-intestinale, inclusiv mișcarea materialului prin stomac și intestin (motilitate), digestia și absorbția nutrienților în organism, îndepărtarea deșeurilor din sistem și funcția a ficatului ca organ digestiv. Include afecțiuni comune și importante, cum ar fi polipii de colon și cancerul, hepatita, refluxul gastroesofagian (arsuri la stomac), boala ulcerului peptic, colita, vezica biliară și boala tractului biliar, problemele nutriționale, Sindromul intestinului iritabil (IBS) și pancreatita. În esență,toată activitatea normală și bolile organelor digestive fac parte din studiul gastroenterologiei.

Instruire

Un gastroenterolog trebuie să finalizeze mai întâi o rezidență de medicină internă de trei ani și apoi este eligibil pentru formare specializată suplimentară (bursă) în gastroenterologie. Această bursă durează, în general, 2-3 ani, așa că, până la momentul în care gastroenterologii și-au finalizat pregătirea, au avut 5-6 ani de studii suplimentare specializate după facultatea de medicină.

Formarea de bursă în gastroenterologie este un program intens, riguros, în care viitorii gastroenterologi învață direct de la experți recunoscuți la nivel național în domeniu și dezvoltă o înțelegere detaliată a bolilor gastro-intestinale. Ei învață cum să evalueze pacienții cu afecțiuni gastro-intestinale, să trateze o gamă largă de afecțiuni și să ofere recomandări pentru menținerea sănătății și prevenirea bolilor. Ei învață să aibă grijă de pacienți atât la birou, cât și la spital.

Gastroenterologii primesc, de asemenea, instruire dedicată în endoscopie (endoscopie superioară, sigmoidoscopie și colonoscopie) de către instructori experți. Endoscopia este utilizarea unor tuburi iluminate înguste și flexibile cu camere video încorporate, pentru a vizualiza interiorul tractului intestinal. Acest training specializat include un studiu detaliat și intensiv despre cum și când se efectuează endoscopia, metode optime pentru a finaliza aceste teste în condiții de siguranță și eficiență și utilizarea medicamentelor sedative pentru a asigura confortul și siguranța pacienților. De asemenea, stagiarii în gastroenterologie învață cum să efectueze proceduri endoscopice avansate, cum ar fi polipectomia (îndepărtarea polipilor colonului), dilatarea esofagiană și intestinală (întinderea zonelor înguste) și hemostaza (injecția sau cauterizarea pentru a opri sângerarea). Important, Gastroenterologii învață cum să interpreteze corect rezultatele și rezultatele biopsiei acestor studii pentru a face recomandări adecvate pentru tratarea afecțiunilor și / sau prevenirea cancerului. Unii gastroenterologi beneficiază, de asemenea, de instruire direcționată în proceduri avansate folosind endoscoape precum examenul biliar endoscopic (colangiopancreatografie endoscopică retrogradă sau ERCP), îndepărtarea tumorilor fără intervenție chirurgicală (rezecție endoscopică a mucoasei sau EMR), plasarea tuburilor de drenaj intern (stenturi) și ultrasunete endoscopică (EUS ). Acest lucru le oferă instruirea necesară pentru îndepărtarea non-chirurgicală a pietrelor din căile biliare, evaluarea și tratarea tumorilor tractului gastro-intestinal și a ficatului și oferirea unor alternative minim invazive la intervenția chirurgicală pentru unii pacienți.

Accentul cel mai critic în timpul perioadei de instruire este atenția la detalii și încorporarea cunoștințelor lor cuprinzătoare asupra întregului tract gastrointestinal pentru a oferi servicii de endoscopie și consultanță de cea mai înaltă calitate. Produsul final este un specialist cu înaltă pregătire, cu o combinație unică de cunoștințe științifice largi, pregătire generală în Medicină Internă, abilități endoscopice superioare și experiență și capacitatea de a integra aceste elemente pentru a oferi îngrijiri medicale optime pacienților.

 

Ce îi face diferiți pe gastroenterologi?

Pregătirea unică pe care o completează gastroenterologii le oferă capacitatea de a oferi îngrijire cuprinzătoare de înaltă calitate pacienților cu o mare varietate de afecțiuni gastro-intestinale. Gastroenterologii efectuează cea mai mare parte a cercetărilor care implică proceduri endoscopice gastrointestinale, precum și interpretarea rezultatelor și sunt considerați experți în domeniu. Studiile au arătat că gastroenterologii efectuează examene de colonoscopie de calitate superioară și servicii de consultanță cuprinzătoare în comparație cu alți medici. Acest lucru se traduce prin detectarea mai precisă a polipilor și cancerului prin colonoscopie atunci când este efectuată de gastroenterologi, mai puține complicații din proceduri și mai puține zile în spital pentru multe afecțiuni gastro-intestinale gestionate de specialiști în gastroenterologie instruiți. Această abilitate este de a oferi mai complet,îngrijire precisă și temeinică pentru pacienții cu afecțiuni gastro-intestinale, care distinge gastroenterologii de alți medici care oferă unele servicii similare.