Strada Unirii Nr 5 0751 020 902 dragos@remedunirii.ro

Reabilitarea accidentului vascular cerebral

Reabilitarea accidentului vascular cerebral

Reabilitarea accidentului vascular cerebral este o parte importantă a recuperării după accident vascular cerebral. Aflați ce este implicat în reabilitarea accidentului vascular cerebral.

Scris de către personalul Clinicii Remed Unirii
 

Scopul reabilitării accidentului vascular cerebral este de a vă ajuta să reînvățați abilitățile pe care le-ați pierdut atunci când un accident vascular cerebral a afectat o parte a creierului. Reabilitarea accidentului vascular cerebral vă poate ajuta să vă recâștigați independența și să vă îmbunătățiți calitatea vieții.

Gravitatea complicațiilor AVC și capacitatea fiecărei persoane de a-și reveni variază foarte mult. Cercetătorii au descoperit că persoanele care participă la un program focalizat de reabilitare a accidentului vascular cerebral au performanțe mai bune decât majoritatea persoanelor care nu au reabilitare a accidentului vascular cerebral.

 

Ce este implicat în reabilitarea accidentului vascular cerebral?

 

Există multe abordări ale reabilitării accidentului vascular cerebral. Planul dvs. de reabilitare va depinde de partea corpului sau de tipul de capacitate afectată de accidentul vascular cerebral.

Activitățile fizice pot include:

  • Exerciții de motricitate. Aceste exerciții vă pot ajuta să vă îmbunătățiți forța musculară și coordonarea. S-ar putea să aveți terapie pentru a vă întări înghițirea.
  • Instruire pentru mobilitate. S-ar putea să învățați să utilizați mijloace de mobilitate, cum ar fi un walker, bastoane, scaun cu rotile sau aparat de gleznă. Aparatul gleznei poate stabiliza și întări glezna pentru a vă ajuta să vă susțineți greutatea corpului în timp ce reînvățați să mergeți.
  • Terapia indusă de constrângeri. Un membru neafectat este reținut în timp ce practicați mișcarea membrului afectat pentru a ajuta la îmbunătățirea funcției acestuia. Această terapie se numește uneori terapie cu utilizare forțată.
  • Terapia cu raza de miscare. Anumite exerciții și tratamente pot ușura tensiunea musculară (spasticitate) și vă pot ajuta să vă recâștigați amplitudinea de mișcare.
 

Activitățile fizice asistate de tehnologie ar putea include:

  • Stimulare electrică funcțională. Electricitatea se aplică mușchilor slăbiți, determinându-i să se contracte. Stimularea electrică vă poate ajuta să vă reeducați mușchii.
  • Tehnologie robotică. Dispozitivele robotizate pot ajuta membrele afectate cu mișcări repetitive, ajutând membrele să-și recapete forța și funcționarea.
  • Tehnologie wireless. Un monitor de activitate vă poate ajuta să creșteți activitatea post-accident vascular cerebral.
  • Realitate virtuala. Utilizarea jocurilor video și a altor terapii computerizate implică interacțiunea cu un mediu simulat în timp real.

Activitățile cognitive și emoționale pot include:

  • Terapia pentru tulburările cognitive. Terapia ocupațională și logopedia vă pot ajuta cu pierderea abilităților cognitive, cum ar fi memoria, procesarea, rezolvarea problemelor, abilitățile sociale, judecata și conștientizarea siguranței.
  • Terapia pentru tulburările de comunicare. Logopedia vă poate ajuta să vă recâștigați abilitățile pierdute în vorbire, ascultare, scriere și înțelegere.
  • Evaluarea și tratamentul psihologic. Ajustarea ta emoțională ar putea fi testată. Este posibil să aveți consiliere sau să participați la un grup de sprijin.
  • Medicament. Medicul dumneavoastră vă poate recomanda un antidepresiv sau un medicament care afectează vigilența, agitația sau mișcarea.

Terapiile experimentale includ:

  • Stimularea neinvazivă a creierului. Tehnici precum stimularea magnetică transcraniană au fost folosite cu un anumit succes într-un cadru de cercetare pentru a ajuta la îmbunătățirea unei varietăți de abilități motorii.
  • Terapiile biologice, cum ar fi celulele stem, sunt în curs de investigare, dar ar trebui utilizate numai ca parte a unui studiu clinic.
  • Medicină alternativă. Sunt evaluate tratamente precum masajul, terapia pe bază de plante, acupunctura și terapia cu oxigen.

Când ar trebui să înceapă reabilitarea accidentului vascular cerebral?

 

Cu cât începeți mai repede reabilitarea accidentului vascular cerebral, cu atât este mai probabil să vă recâștigați abilitățile și abilitățile pierdute.

Cu toate acestea, prioritățile imediate ale medicilor dumneavoastră sunt:

  • Stabilizează-ți starea medicală
  • Controlează condițiile care pun viața în pericol
  • Preveniți un alt accident vascular cerebral
  • Limitați orice complicații legate de accident vascular cerebral
 

Este obișnuit ca reabilitarea accidentului vascular cerebral să înceapă imediat după 24 până la 48 de ore după accidentul vascular cerebral, în timp ce vă aflați în spital.

Cât durează reabilitarea accidentului vascular cerebral?

 

Durata reabilitării accidentului vascular cerebral depinde de gravitatea accidentului vascular cerebral și de complicațiile aferente. Unii supraviețuitori ai accidentelor cerebrale se recuperează rapid Dar majoritatea au nevoie de o formă de reabilitare pe termen lung a accidentului vascular cerebral, care poate dura luni sau ani după accidentul lor vascular cerebral.

Planul tău de reabilitare a accidentului vascular cerebral se va schimba în timpul recuperării, pe măsură ce reînveți abilitățile și nevoile tale se schimbă. Cu o practică continuă, puteți continua să obțineți câștiguri în timp.

 

Unde are loc reabilitarea AVC?

 

Probabil că veți începe reabilitarea accidentului vascular cerebral în timp ce vă aflați încă în spital. Înainte de a pleca, dumneavoastră și familia dvs. veți lucra cu asistenții sociali ai spitalului și cu echipa de îngrijire pentru a determina cea mai bună situație de reabilitare. Factorii care trebuie luați în considerare includ nevoile dvs., ce asigurare va acoperi și ce este cel mai convenabil pentru dvs. și familia dvs.

 

Opțiunile includ:

  • Unități de reabilitare internate. Aceste facilități sunt independente sau fac parte dintr-un spital sau clinică mai mare. Puteți rămâne la unitate până la două până la trei săptămâni ca parte a unui program intensiv de reabilitare.
  • Unități ambulatorii. Aceste facilități fac adesea parte dintr-un spital sau clinică. Puteți petrece câteva ore la facilități câteva zile pe săptămână.
  • Facilități de îngrijire medicală calificate. Tipul de îngrijire disponibil la o unitate de asistență medicală variază. Unele facilități sunt specializate în reabilitare, în timp ce altele oferă opțiuni de terapie mai puțin intense.
  • Programe de acasă. A avea terapia acasă permite o flexibilitate mai mare decât alte opțiuni. Un dezavantaj este că probabil nu veți avea acces la echipamente specializate de reabilitare. În plus, asigurarea controlează strict cine se califică pentru terapia de acasă.

Discutați cu medicul dumneavoastră și familia despre cea mai bună opțiune pentru dvs.

Cine participă la echipa ta de reabilitare a AVC?

 

Reabilitarea accidentului vascular cerebral implică o varietate de specialiști.

Specialiștii care pot ajuta cu nevoile fizice includ:

  • Medici. Medicul dvs. de îngrijire primară - precum și neurologii și specialiștii în medicina fizică și reabilitare - vă pot ghida îngrijirea și vă pot ajuta să preveniți complicațiile. Acești medici vă pot ajuta, de asemenea, să obțineți și să mențineți comportamente de viață sănătoase pentru a evita un alt accident vascular cerebral.
  • Asistente medicale de reabilitare. Asistentele medicale specializate în îngrijirea persoanelor cu limitări ale activităților vă pot ajuta să încorporați abilitățile pe care le învățați în rutina zilnică. Asistentele medicale de reabilitare pot oferi, de asemenea, opțiuni pentru gestionarea complicațiilor intestinului și a vezicii urinare ale unui accident vascular cerebral.
  • Fizioterapeuții. Acești terapeuți te ajută să reînveți mișcări precum mersul pe jos și menținerea echilibrului.
  • Terapeuți ocupaționali. Acești terapeuți vă ajută să reînvățați utilizarea mâinilor și brațelor pentru abilități zilnice, cum ar fi scăldatul, legarea pantofilor sau nasturarea cămășii. Terapeuții ocupaționali pot aborda, de asemenea, problemele de înghițire, cognitive și siguranța în casa ta.
 

Specialiștii care se concentrează pe abilitățile cognitive, emoționale și vocaționale includ:

  • Patologi ai vorbirii și limbajului. Acești specialiști vă ajută să vă îmbunătățiți abilitățile lingvistice și capacitatea de a înghiți. De asemenea, patologii vorbirii și limbajului pot lucra împreună cu dvs. pentru a dezvolta instrumente pentru abordarea problemelor de memorie, gândire și comunicare.
  • Muncitori sociali. Asistenții sociali vă ajută să vă conectați la resursele financiare, să planificați noi amenajări de locuit dacă este necesar și să identificați resursele comunității.
  • Psihologi. Acești specialiști vă evaluează abilitățile de gândire și vă ajută să vă adresați problemelor de sănătate mintală și emoțională.
  • Specialiști în recreere terapeutică. Acești specialiști vă ajută să reluați activitățile și rolurile de care vă bucurați înainte de accident vascular cerebral, inclusiv hobby-urile și participarea comunității.
  • Consilieri profesioniști. Acești specialiști vă ajută să abordați problemele de revenire la muncă, dacă acesta este un obiectiv.

Ce factori afectează rezultatul reabilitării accidentului vascular cerebral?

 

Recuperarea accidentului vascular cerebral variază de la persoană la persoană. Este greu de prezis câte abilități ați putea recupera și cât de curând. În general, reabilitarea cu succes a AVC depinde de:

  • Factori fizici, inclusiv severitatea accidentului vascular cerebral, atât în ​​ceea ce privește efectele cognitive, cât și cele fizice
  • Factori emoționali, cum ar fi motivația și starea de spirit, și capacitatea de a rămâne cu activități de reabilitare în afara ședințelor de terapie
  • Factori sociali, precum sprijinul prietenilor și al familiei
  • Factori terapeutici, inclusiv începerea timpurie a reabilitării și abilitatea echipei de reabilitare a accidentului vascular cerebral
 

Rata de recuperare este în general cea mai mare în săptămânile și lunile de după un accident vascular cerebral. Cu toate acestea, există dovezi că performanța se poate îmbunătăți chiar și la 12 până la 18 luni după un accident vascular cerebral.

Reabilitarea accidentului vascular cerebral necesită timp

 

Recuperarea după un accident vascular cerebral poate fi o experiență lungă și frustrantă. Este normal să te confrunți cu dificultăți pe parcurs. Dedicarea și dorința de a lucra spre îmbunătățire vă vor ajuta să obțineți cele mai multe beneficii.